گروه امنیتی ــ دفاعی خبرگزاری تسنیم، جنگ روزهای پرفراز و نشیبی را گذرانده بود و نیروی هوایی ارتش بعثی عراق ضربات مهلکی از نیروی هوایی ایران دریافت کرده بود و هنوز خاطرات تلخ حمله 140 فروند جنگنده ایرانی به خاک عراق از ذهن ارتش بعث پاک نشده بود.
روی زمین اما، ارتش بعثی توانسته بود با عبور از برخی شهرهای کشور، خود را به آبادان رسانده و این شهر را از سه جهت محاصره کند. در عملیاتهایی که منجر به پیشروی عراقیها شده بود، پشتیبانی هوایی از این عملیاتها بسیار چشمگیر بود لذا عراقیها تصمیم گرفتند که با توجه به قدرت بالای ایران در حمله به پایگاههای نیروی هوایی عراق، جنگندهها و بالگردهایی را که در عملیاتها حاضر هستند به یکی از دورترین نقاط کشورشان ببرند تا دست جنگندههای ایرانی به آنها نرسد.
ارتش عراق بر همین اساس تصمیم میگیرد که 21 دی ماه سال 59 بخشی از جنگندههای عملیاتی خود را به پایگاه الولید در غرب عراق و نزدیک مرز اردن منتقل کند. پایگاه الولید در واقع از 3 پایگاه تشکیل شده بود که یک پایگاه بهعنوان پایگاه اصلی و 2 پایگاه بهعنوان پایگاههای فرعی، در اختیار نیروی هوایی ارتش بعثی بودند که به مجموعه این 3 پایگاه، H-3 گفته میشد.
پایگاه اچ3 علیرغم اینکه از مرز ایران بسیار دور بود و امکان رسیدن جنگندههای ایرانی به آن تقریباً محال به نظر میرسید، اما با این حال از سامانههای پدافندی و تجهیزات دفاعی خوبی برخوردار شده بود.
** ایران متوجه جابهجایی جنگندههای عراقی شد
عراقیها که با تمام توان سعی داشتند این انتقال و جابهجایی را در سکوت و بدون اطلاع ایرانی انجام دهند، در این کار ناموفق بودند و نیروی هوایی ایران توانست اطلاعاتی به دست آورد که نشان میداد این جنگندههای عراقی جابهجا شدهاند.
پس از قطعیت این نقل و انتقال، جواد فکوری فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش در 15 بهمن ماه سال 59 یک جلسه مهم در تهران ترتیب داده و پیشنهادی بزرگ به نیروی هوایی ارتش میدهد، پیشنهاد "حمله به H-3".
با موافقت اولیه، قرار بر این میشود که کارشناسان و خلبانان زبده نیروی هوایی ارتش یک طرح عملیاتی برای این عملیات برنامهریزی کنند اما چندی بعد، از اتاق طراحی عملیات خبرهای ناامید کنندهای به گوش میرسد. کارشناسان و خلبانان نهاجا با بررسی وضعیت و مختصات پایگاه اچ3، دریافته بودند که این کار نشدنی است.
پس از اینکه نیروی هوایی به این قطعیت میرسد که امکان حمله به این پایگاه وجود ندارد، طرح عملیاتی را منتفی اعلام کرده و اعلام میشود که طرحهای اولیه نیز کنار گذاشته شود.
اما این پایان کار نبود و سرتیپ خلبان بهرام هوشیار یکی از فرماندهان عالیرتبه و خلبانان زبده نیروی هوایی ارتش طرحی را آماده کرده و بهصورت محرمانه در اختیار فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش میگذارد.
شهید فکوری فرمانده وقت نیروی هوایی و آیتالله خامنهای
براساس طرحی که سرتیپ هوشیار آماده کرده بود، پیشنهاد شده بود که برای هدف قرار دادن مجموعه پایگاههای اچ3، باید تمرکز ارتش عراق را از این پایگاه برداشت و نیروی هوایی این کشور را فریب داد لذا طرح پیشنهادی براساس حمله به یک پایگاه نظامی در کرکوک توسط جنگندههای اف5 تهیه شده بود.
اجرای این طرح با فراز و نشیبهای زیادی روبهرو شده بود و ایران نزدیک به 2 ماه بود از انتقال جنگندههای عراقی به پایگاههای اچ3 مطلع شده و طرحهایی را بررسی کرده بود اما طرح مرحوم هوشیار مورد موافقت قرار گرفته و قرار بود عملیاتی شود اما نیروی هوایی چند بار که قصد عملیاتی کردن طرح را داشت، متوجه لو رفتن طرح شده و آن را متوقف کرده بود.
اسفند سال 59 از نیمه گذشته بود و نیروی هوایی هنوز نتوانسته بود کاری انجام دهد. شهید فکوری شکست طرح حمله به اچ3 را اعلام کرده بود و هیچ کس امیدی برای انجام این عملیات نداشت اما پس از پایان نشست اعلام شکست طرح، شهید فکوری یکی از زبدهترین خلبانان نیروی هوایی ارتش را به تهران فرا می خواند